Suomen aseviennin arvo 254,2 miljoonaa euroa vuonna 2022

SaferGloben julkaiseman Suomen asevalvontaraportin mukaan vuonna 2022 Suomen aseviennin arvo oli 254,2 miljoonaa euroa. Sotatuotteita vietiin 125 miljoonalla eurolla ja siviiliaseita 129 miljoonalla eurolla.

Sotatuotteet on kehitetty ensisijaisesti sotilaskäyttöön, ja niihin sisältyvät aseiden, ajoneuvojen ja räjähteiden lisäksi esimerkiksi suojausmateriaalit, tuotantoteknologia ja ohjelmistot.

Siviiliaseita viedään pääasiassa metsästys- ja ampumaurheilukäyttöön, mutta lainsäädännöstä johtuen esimerkiksi pistooleita haulikoita ja patruunoita viedään siviiliasevientinä myös viranomaisille, kuten sotilaille. Sotatuotteiden toteutuneen viennin arvo nousi yli 50 miljoonaa euroa edellisvuodesta, ja viennin painopiste siirtyi Eurooppaan. Siinä missä vielä vuonna 2021 alle puolet sotatuotteiden viennistä suuntautui Eurooppaan, vuonna 2022 osuus oli yli 90 prosenttia. Arvollisesti suurimmat vientimaat olivat Latvia, Norja ja Viro. Kuitenkin myös vienti Lähi-itään nousi edellisvuoden 1,2 miljoonasta kahteen miljoonaan, ja esimerkiksi viennit Israeliin sekä Qatariin lähes kaksinkertaistuivat.

Vuonna 2022 sotatuotteille myönnettiin vientilupia 119,2 miljoonan euron arvosta, mikä on vähemmän kuin vuonna 2021. Nämä viennit realisoituvat vasta myöhemmin. Suurin osa vientiluvista myönnettiin Euroopan alueelle, ja arvollisesti suurin vientikohde oli Ruotsi. Yli kymmenen vuoden vientilupia oli viisi, joista pisin oli Sako Oy:lle Sveitsiin vietäville tarkkuuskiväärin piirustuksille, vuoteen 2042 saakka.

Siviiliaseiden viennin arvo oli 129,1 miljoonaa, joka on SaferGloben 20 vuoden mittaisen tilastointihistorian ennätys. Siviiliaseiden viennin arvo on noussut vuosi vuodelta, ja vuonna 2022 se ylitti sotatuotteiden viennin arvon kolmantena perättäisenä tilastointivuonna. Arvoltaan suurimmat viennin kohdemaat olivat Yhdysvallat, Kanada ja Ruotsi. Siviiliaseiden vientiluvista 
vastaava Poliisihallitus ei kyennyt toimittamaan SaferGlobelle siviiliaseiden vientitilastoja. Täten raporttimme pohjautuu siviiliaseiden osalta Tullin vientitilastoihin.

Ukrainan sotatila ei näy tilastoissa

Suomen Ukrainalle antama kansainvälinen puolustustarvikeapu ei näy Suomen vientitilastoissa. SaferGloben saamien tilastojen mukaan siviiliaseiden kaupallinen vienti Ukrainaan on vähentynyt edellisvuodesta, mutta samalla Suomi on tehnyt merkittäviä sota- ja puolustustarvikelahjoituksia 
Ukrainaan. Valtioneuvosto on vuoden aikana käsitellyt Ukrainan puolustustarvikevientejä kokouksissaan. Puolustusministeriö on myös sekä pyytänyt että myöntänyt jälleenvientilupia sotilas- ja puolustustuotteille Ukrainaan.

Tiedot ilmenevät SaferGloben julkaisemasta asevalvontaraportista. Raportti päivitettiin vuoden 2022 vientitilastoilla, jotka on saatu puolustusministeriöltä, ulkoministeriöltä ja Tullilta.

Katso lisää: