Kansainvälinen konfliktipotentiaali on kasvanut ja turvallisuustilanne on entistä kompleksisempi. Matalatasoinen konflikti, epävarmuus ja kasvavat turvallisuusriskit haastavat yritysten toimintaa. Yritysten täytyy kehittää kyvykkyyttään, jotta ne pystyvät entistä paremmin toimimaan haastavissa ja uusissa toimintaympäristöissä.
Konfliktivalmius kuvaa yrityksen kykyä omilla toimillaan valmistautua muuttuvaan toimintaympäristön sekä reagoida ja lieventää oman toimintansa mahdollisia negatiivisia vaikutuksia.
Ymmärtämällä ja ennakoimalla toimintaympäristön kompleksisuuden, yritykset:
Konfliktit vaikuttavat yrityksen omaan toimintaan suorasti tai epäsuorasti. Samaan aikaan yritykset itse saattavat toiminnallaan tukea tai pahentaa konfliktia. Konfliktivalmiuden kehittäminen on paitsi vastuullista, se on myös kustannustehokas tapa vähentää yrityksen riskejä.
Konfliktivalmiuden tarkoituksena on vähentää yritysten toimintaan liittyviä vaikeuksia tukemalla yrityksen kykyä tunnistaa kehittyviä ongelmia, luoda ennakoivia toimintatapoja sekä varautua myös edessä oleviin kivisiin polkuihin. Konfliktipotentiaalin kasvu tarkoittaa käytännössä yrityksille toimintaympäristön muuttumista vaikeammaksi. Sisäisesti yritys joutuu entistä enemmän huomioimaan turvallisuutta ja työntekijöiden hyvinvointia. Mitä korkeampi konfliktipotentiaali on, sitä enemmän yritykselle tulee vastaan monitahoisia kompleksisia ongelmia ratkaistavaksi.
Jokaisessa konfliktitilanteessa jotkut toimijat toimivat ja menestyvät paremmin.
Monilla, erityisesti isoilla, yrityksillä on kattavat riskienhallintamenetelmät sekä vastuullisuusohjelmat. Tämä työ on tärkeää ja myös tukee yritysten toimintaa vaikeissa tilanteissa. Näistä kuitenkin usein uupuu 1) kontekstuaalisuus ja jousto 2) ymmärrys pirullisista tai ainakin sotkuisista ongelmista 3) yrityksen oman roolin huomioiminen konfliktikonteksteissa sekä perusymmärrys siitä, että yrityksen oma toiminta voi myös kasvattaa konfliktipotentiaalia ja aiheuttaa haittaa. Nämä kolme teemaa ovat kaikki integroituna konfliktivalmiuteen.
Tietopankkiin olemme koonneet tietoa mitä yritysten tulisi ottaa huomioon konfliktialueilla ja haurailla-alueilla toimiessa, sekä tietoa miten yritykset voivat varautua toimimaan haurailla ja konfliktialueilla vastuullisesti.
Työkalut-osioon olemme koonneet yhteen olemassa olevia ohjeistuksia ja työkaluja, joita yritykset voivat hyödyntää oman konfliktivalmiuden laatimisessa.
Järjestämme konfliktivalmiuskoulutuksia yrityksille, jotka toimivat haurailla alueilla ja konfliktialueilla. Ota yhteyttä!
”Ihmisoikeuksia kunnioittavaa yritystoimintaa konflikteissa”-hanke edistää yritysten ymmärrystä vastuustaan tukea ihmisoikeuksia ja humanitaarista lakia haurailla ja konfliktiherkillä alueilla. Tavoitteeseen päästään tukemalla yritysten osaamista ja kyvykkyyttä, viestimällä humanitaarisen lain ja ihmisoikeuksien kasvavasta tärkeydestä yritystoimijoille sekä aktivoimalla aiheesta kiinnostuneita suomalaisia viestinnän kautta.