Ulkoministeriön yleisavustukset lakkaavat – suomalainen ulko- ja turvallisuuspoliittinen kansalaisjärjestötoiminta uhattuna

Keskiviikkona 22.5. iltapäivällä, samaan aikaan vuosittaisen Kriisinhallinta NYT -tapahtumansa kanssa Suomen ulkoministeriö tiedotti kansalaisjärjestöille lakkauttavansa vuodesta 2025 alkaen kokonaan budjettimomentin 24.90.50 ”eräät valtionavut kansalaisjärjestöille”.

Avustuksilla on tuettu kansalaisjärjestöjen toimintaa, joka liittyy Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisiin linjauksiin ja kansainvälisiin sitoumuksiin, ja tänä vuonna niitä myönnettiin 1 063 000 euron edestä. SaferGlobelle leikkaus tarkoittaa loppuja jäljelle jääneistä yleisavustuksista, jolloin avustuksemme jäävät jatkossa vain hankepohjaiseksi.

Tämä, kuten edeltävä leikkauspäätös on osoittautunut vain yksi osa laajempaa kehitystä, jossa kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksiä ajetaan alas säästösyillä perustellen. Nopeat leikkaukset vaarantavat järjestöjen koko olemassaolon ja uhkaavat kansalaisjärjestökentän riippumattomuutta ja moniäänisyyttä, jota Suomi oli ollut kauan sitoutunut tukemaan.

Leikkaus ei ainoastaan ole suora leikkaus ulko- ja turvallisuuspolitiikan alan nuorten sekä kokeneiden osaajien vapaaehtoistoimintaan, vaan myös heidän asiantuntijuutensa hyödyntämiseen ja kehittämiseen moninaisten työurien kautta avoimen yhteiskunnan ja kansainvälisesti vaikuttavan Suomen kaikkiin tarpeisiin.

Mukana on työtä, joka on pitkään kasvattanut Suomen kansainvälistä vaikuttavuutta, osallistanut nuoria kansainväliseen hallintaan ja rauhantyöhön, globaalikasvatustoimintaa, puolueetonta ja keskeisiä aiheita esiin nostavaa tutkimustietoa ja raportteja, EU- ja YK-tietoisuuden kasvatusta kouluikäisistä yrityskentälle, ja kaikkea sitä, joka on vuosikymmenten ajan kansainvälisellä kentällä tehnyt Suomesta kokoaan suuremman.

Ensi vuonna näytteilleasettajien käytävällä voikin olla varsin tyhjää, sillä pian monia tänäänkin #KriisinhallintaNYT:ssä toimintaansa esitelleitä järjestöjä ei välttämättä ole enää olemassa.

Jos haluat tukea toimintaamme, meille voit lahjoittaa helposti MobilePayn lyhytkoodilla 11075 (Rahankeräyslupa: RA/2021/386).

SAFERGLOBE

Lisätietoja

Maria Mekri

Maria Mekri

Toiminnanjohtaja

+358 (0)40 326 3337

Samuel Tammekann

Samuel Tammekann

Tiedotuskoordinaattori

+358445506816