SaferGlobe julkaisee maksuttoman tietopankin konfliktialueilla toimivien yritysten tueksi

Suomen kehitysyhteistyövaroista tuettu hanke auttaa suomalaisia yrityksiä kehittämään konfliktivalmiuttaan muun muassa oppaiden ja koulutusten kautta.

Siirry Konfliktivalmius-sivuille tästä!

Sota Ukrainassa, lisääntyvä konfliktiherkkyys, vahvistunut yritystoiminnan juridinen seuraaminen haurailla alueilla sekä entistä haasteellisemmat toimintaympäristöt kasvattavat merkittävästi yritystoiminnan paineita uudistua. Yrityistoiminnassa haurailla alueilla tulee huomioida niin humanitaarinen laki kuin ihmisoikeudet sekä varmistaa, ettei yritystoiminta vaikeuta konfliktitilanteita entisestään.

Tätä kyvykkyyttä me kutsumme konfliktivalmiudeksi. Konfliktivalmius kuvaa yrityksen kykyä omilla toimillaan valmistautua muuttuvaan toimintaympäristön sekä reagoida ja lieventää oman toimintansa mahdollisia negatiivisia vaikutuksia. Ymmärtämällä ja ennakoimalla toimintaympäristön kompleksisuuden, yritykset rukevat omaa liiketoimintaansa, toimivat omien sekä yleisten toimintaperiaatteitten mukaisesti sekä vastuullisesti ja lisäksi rajaavat toimintansa mahdollisia negatiivisia vaikutuksia toimintaympäristöön ja sen konfliktipotentiaaliin. 

Konfliktit vaikuttavat yrityksen omaan toimintaan suorasti tai epäsuorasti. Samaan aikaan yritykset itse saattavat toiminnallaan tukea tai pahentaa konfliktia. Konfliktivalmiuden kehittäminen on paitsi vastuullista, se on myös kustannustehokas tapa vähentää yrityksen riskejä.  

Keille hanke on suunnattu?

Hankkeen kohderyhminä ovat suomalaiset kansainvälistä toimintaa tekevät ja vastuullisuuteen pyrkivät yritykset sekä vastuullisesta yritystoiminnasta kiinnostuneet suomalaiset. Hanke kannustaa yrityksiä huomioimaan entistä paremmin muuttuvan ja epävakaan toimintaympäristönsä sekä siihen liittyvän kasvavan vastuun myös humanitaarisesta laista ja ihmisoikeuksista.

Yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä tuetaan myös vastuullisesta yritystoiminnasta kiinnostuneisiin suomalaisiin kohdistuvalla tiedotustyöllä, jossa nostetaan esille yritysten muuttuva toimintaympäristö sekä siihen liittyvät uudet tarpeet ymmärtää humanitaarista lakia ja ihmisoikeuksia paremmin.

Hanke tiivistää kansainvälisiä parhaita käytäntöjä suomalaisille yrityksille sopiviksi tiiviiksi tietopaketeiksi, jonka pohjalta luodaan yrityksille myös viestintä- ja koulutuskokonaisuus sisältäen julkaisuja, verkkoartikkeleita, seminaareja ja podcasteja. Näitä tietopaketteja tullaan myös räätälöimään suomalaisten yritysten tarpeisiin. Hankkeessa luodaan myös viestintämateriaaleja sosiaaliseen mediaan ja tuodaan teemaa esille myös perinteisissä medioissa.

Nyt julkaistuun ilmaiseen tietopankkiin olemme koonneet seitsemän teeman kautta tietoa siitä, mitä yritysten tulisi ottaa huomioon konflikti- ja haurailla alueilla toimiessa, sekä tietoa miten yritykset voivat varautua toimimaan haurailla alueilla ja konfliktialueilla vastuullisesti. Tutustu tietopakettiimme, jaa sitä eteenpäin, ja ota parhaat neuvot käyttöön yrityksesi toiminnassa!

Ota yhteyttä

Maria Mekri

Maria Mekri

Toiminnanjohtaja

+358 (0)40 326 3337

Maija Lähteenkorva

Maija Lähteenkorva

Tutkija

Konfliktivalmius