Yritykset ja korruptio

Korruptio on uskotun vallan väärinkäyttöä henkilökohtaisten etujen tavoittelussa. Korruptio voi voi ilmetä monin eri tavoin, kuten lahjontana, petoksina ja kavalluksina, ja sisältää rahallisia tai ei-rahallisia etuja. Korruption ei välttämättä tarvitse olla lainvastainen, epäeettinen tai luottamuksensuojan vastainen, jotta sitä voitaisiin pitää lahjonnan vastaisen yleissopimuksen mukaisena. Konflikteissa korruption vaikutukset korostuvat erityisesti, kun se liittyy humanitaarisen avun väärinkäyttöön, resurssien kavaltamiseen ja haavoittuvien väestöryhmien hyväksikäyttöön, mikä voi pahentaa konflikteja.  

Miten korruptio vaikuttaa yrityksiin?  

Heikot hallintorakenteet ja instituutiot luovat otollisen ympäristön korruptiokäytäntöjen leviämiselle ja vahvistumiselle. Tämä asettaa merkittäviä esteitä yrityksille niiden pyrkiessä toimimaan paikallisessa toimintaympäristössä, sillä korruptio voi häiritä reilua kilpailua ja vääristää markkinadynamiikkaa. Lisäksi se horjuttaa oikeusvaltioperiaatetta, mikä vaikeuttaa yritysten toimintaa entisestään. Yritykset voivat joutua lahjomaan virkamiehiä tai muihin epäeettisiin käytäntöihin saavuttaakseen liiketoimintatavoitteitaan, mikä lisää korruptioyhteiskunnan kiertokulkua. On myös todennäköistä, että osa yrityksistä hyödyntää heikkoa oikeusvaltioperiaatetta, mikä mahdollistaa sääntöjen ja lakien kiertämisen ja siten tarjoaa keinon toimia epäeettisesti. 

Korruptio kasvattaa myös yritysten operatiivisia riskejä konfliktialueilla, joilla sääntelykehys on usein epävakaa ja ennakoimaton. Korruptoitunut päätöksenteko lisää epävakautta ja mielivaltaa, mikä vaikeuttaa strategista suunnittelua ja heikentää toiminnan tehokkuutta. Konfliktialueilla korruptio voi suoraan vaarantaa yritysten ja niiden henkilöstön turvallisuuden ja hyvinvoinnin. Lisäksi korruptio vaarantaa alueella toimivien yritysten maineen ja uskottavuuden. Osallistuminen korruptoituneisiin käytäntöihin tai niiden tukeminen voi tahria yrityksen maineen ja heikentää luottamusta asiakkaiden, sijoittajien ja kumppaneiden keskuudessa.  

Millaisiin riskeihin tulisi osata varautua?  

Lahjonta  

Taloudellisten kannustimien käyttö päätöksenteon ja/tai tulosten manipuloimiseksi. Lahjontaan kuuluu myös tavaroiden vastaanottaminen vastineeksi etuuskohtelusta. Lahjonta voi olla rahallisena tai ei-rahallisena.   

Kiristys  

Kiristys on rahan, tavaroiden, palvelujen tai lojaalisuuden hankkimista väkivallalla uhkaamalla. Kiristystä harjoitetaan sekä laillisilla että laittomilla markkinoilla, ja joissakin tapauksissa se ulottuu taloudellisen toiminnan ulkopuolelle. Kiristys voi olla joko järjestelmällistä tai opportunistista, ja jos se on usein alueellista, se toimii usein tietyillä alueilla, toimialoilla tai organisaatioissa. Kiristystä voidaan harjoittaa suojelun muodossa, jolloin maksu on vastine ”suojelusta”, vaatimalla säännöllistä veronmaksua, joka on tietty prosenttiosuus yrityksen liikevaihdosta, tai vaatimalla tietullimaksua, jotta tavarat tai palvelut pääsevät kulkemaan tietyn pisteen/prosessin läpi.   

Helpotusmaksut  

Helpotusmaksut (voiteluraha), joita joskus kutsutaan myös pieniksi lahjuksiksi, ovat jokapäiväisissä tilanteissa esiintyviä lahjuksia. Ne voivat olla tilannekohtaisia ja esiintyä tilanteissa, joissa lahjusta vaaditaan palvelusta, johon henkilö tai yritys on oikeutettu. Ne voivat olla transaktionaalisia, jolloin pieniä lahjuksia vaaditaan tietyissä liiketoimissa tai toiminnoissa, tyypillisesti matkustamisessa, logistiikassa tai jonkinlaisen hyväksynnän, kuten viisumin, lisenssin, todistuksen, yleishyödyllisen palvelun tai viranomaishyväksynnän hakemisessa.

Pienet lahjukset voivat olla käteistä, arvoseteleitä, prepaid-puhelinkortteja, alkoholia, hajuvesiä, savukkeita ja lippuja tapahtumiin. Pienet lahjukset voivat aiheuttaa oikeudellisia riskejä (mukaan lukien rikossyytteet, selvitys- ja tutkimuskustannukset), maineeseen kohdistuvia vahinkoja (mukaan lukien markkina- ja rahoitusongelmat, liikekumppaneiden luottamuksen menettäminen ja lisääntynyt alttius lahjusten pyytämiselle ja vaatimuksille), toiminnallisia vaikutuksia (mukaan lukien kustannukset, joita pienien lahjusten järjestelmällinen maksaminen aiheuttaa yritykselle, markkinoiden vääristyminen, korruptoituneen byrokratian vahvistuminen ja työntekijöiden vaarantuminen) tai jopa uhan henkilökohtaiselle turvallisuudelle.   

Kulttuuriset ja paikalliset tavat  

Korruptio voi olla juurtunut syvälle maan kulttuuriin ja paikallisiin tapoihin, minkä vuoksi voi olla vaikea välttää lahjonnan kaltaisen korruptoituneen toiminnan saamista kulttuurinormeista, kuten lahjojen antamisesta.  Korruptio ei ole pelkästään moraalinen vääryys tai sääntöjen rikkominen, vaan korruptio saatetaan kokea monissa y-yhteiskunnissa osana kulttuurirakennetta. Joskus kulttuurikäytäntöjä käytetään myös korruption tarkoitukseen, jolloin yritysten on vaikea tunnistaa kulttuurinormien ja korruption välistä rajaa.   

Suosiminen  

Suosiminen on hallinnollisen korruption muoto, johon kuuluvat nepotismi, kaveruus ja holhoaminen. Nepotismi tarkoittaa sukulaisten nimittämistä tehtävään tai ylennyksen tai muun edun myöntämistä lähisukulaiselle. Tähän voi sisältyä palkankorotuksia, ylennyksiä ja etuoikeuksia, joilla pyritään säilyttämään lojaalisuus ja kunnioitus perhettä kohtaan, ja se voi liittyä liike-elämään ja politiikkaan. Virkamiesyhteistyö on viranhaltijan toimintaa, jossa hän suosii, palkitsee ja/tai palkitsee luotettuja kollegojaan, joihin voi kuulua myös matalan ammattitaidon omaavia ystäviä, tai muita sidoksia, joilla on etuoikeutettu kohtelu virkaan tai jotka hyötyvät sopimuksesta ilman tarjouskilpailua. Mesenaatti tarkoittaa sitä, että poliitikko jakaa resursseja, työpaikkoja tai sopimuksia epäoikeudenmukaisesti poliittisen lojaalisuuden toivossa.