Konfliktisensitiivisyys on lähestymistapa, jolla pyritään saamaan aikaan mahdollisimman paljon vaikutuksia, jotka lieventävät konfliktia sekä minimoimaan toimijan toiminnasta aiheutuvat negatiiviset vaikutukset konfliktiin ja sen taustalla oleviin syihin.
Ottamalla käyttöön konfliktisensitiivisen lähestymistavan, yritykset pystyvät paremmin varautumaan konfliktin aiheuttamiin riskeihin. Ne saavat paremman ymmärryksen konfliktin syistä ja niihin liittyvistä sosiaalisista, poliittisista ja taloudellisista tekijöistä. Tällöin yritykset pystyvät tekemään tietoon perustuvia päätöksiä ja navigoimaan monimutkaisessa konfliktiympäristössä. Ymmärtämällä konfliktin perimmäiset syyt ja taustatekijät yritykset voivat tunnistaa mahdolliset riskit ja haasteet ja kehittää strategioita niiden lieventämiseksi.
Konfliktisensitiivisyys antaa yrityksille myös mahdollisuuden tunnistaa ja käsitellä toimintansa mahdollisia kielteisiä vaikutuksia konfliktiin ja paikallisyhteisöihin. Tähän sisältyy sellaisten toimien välttäminen, jotka voivat ylläpitää tai jopa lietsoa jännitteitä tai edistää ihmisoikeusloukkauksia.
Yritysten konfliktivalmius:
KONFLIKTISENSITIIVISYYS
Lisäksi konfliktisensitiivisyys auttaa yrityksiä tunnistamaan mahdollisuuksia myönteiseen sitoutumiseen ja rauhanrakentamiseen. Ymmärtämällä konfliktista kärsivien paikallisyhteisöjen tarpeita ja toiveita, yritykset voivat kehittää osallistavia ja vastuullisia liiketoimintakäytäntöjä, jotka luovat työllistymismahdollisuuksia, tukevat paikallisia tavarantoimittajia ja edistävät yhteisön yleistä hyvinvointia sekä ylipäänsä purkavat konfliktin syitä. Tämä auttaa rakentamaan luottamusta ja myönteisiä suhteita sidosryhmiin, kuten paikallisyhteisöihin, hallituksiin ja kansalaisyhteiskunnan järjestöihin.
Konfliktianalyysillä tarkoitetaan konfliktien syiden ja dynamiikan järjestelmällistä tutkimista ja ymmärtämistä. Se käsittää konfliktien taustalla vaikuttavien tekijöiden tunnistamisen, konflikteihin osallistuvien eri toimijoiden välisten suhteiden analysoinnin ja konfliktin mahdollisten vaikutusten ja seurausten arvioinnin. Analyysissä pyritään tunnistamaan mahdollisuuksia hallita tai ratkaista eriäviä intressejä tai kiistoja ilman väkivaltaisia toimia.
Konfliktialueella toimivilla yrityksillä ei ole asianmukaista tietoisuutta konfliktista, mikä voi johtaa konfliktin vaikutusten vähättelyyn ja siihen, että ne ovat alttiimpia propagandalle ja disinformaatiolle.
Konfliktialueella toimivat yritykset saattavat sanoa olevansa puolueettomia ymmärtämättä riittävästi vaikutustaan organisaatio- ja yksilötasolla, mikä voi johtaa tilanteisiin, joissa yritys voi tahattomasti joutua konfliktin osapuoleksi.
Konfliktin aikana maan hallintojärjestelmään kohdistuu paineita, mikä johtaa huonoon sääntelyyn, valtion instituutioiden kapasiteetin, vastuuvelvollisuuden ja resurssien vähäisyyteen, heikkoon oikeusvaltioperiaatteeseen, epätasa-arvoiseen oikeussuojan saatavuuteen ja lisääntyneeseen korruptioon. Kaikki nämä vaikuttavat liiketoimintaympäristöön.
Konfliktin aikana myös alihankkijat, kumppanit ja muu arvoketju kärsivät riskeistä ja vaikutuksista. Riskiin voi sisältyä ihmisoikeusloukkauksia ja kohdennettua rikollista toimintaa.
Työkaluja ja kehikoita konfliktianalyysiin