Valmius- ja puolustustilan vaikutus yrityksiin

Valmiuslainsäädännön käyttöön ottaminen antavat eri maiden hallituksille poikkeuksia rajoittaa perus- ja ihmisoikeuksia. Näihin toimenpiteisiin voivat kuulua omaisuuden pakkolunastuksia, yritystoiminnan sääntelyä, yrityksen resurssien ja henkilöstön käyttöä puolustustarkoituksiin, asiakirjojen, omaisuuden, ajoneuvojen, matkatavaroiden ja rahdin tarkastusta, erikoistuneiden tuotanto- ja jakelujärjestelmien perustamista ja uuden yritysjohdon nimittämistä, jos yrityksen suorituskyky on heikko.  

Miten poikkeuslainsäädäntö ja sota vaikuttavat yrityksiin?  

Sotatila ja sotatila ovat erittäin tärkeitä konfliktialueilla toimiville yrityksille, koska niillä on merkittävä vaikutus toimintaympäristöön ja liiketoimintaan.   

Sotatilan ja poikkeustilan aikana yritykset kohtaavat suurempia riskejä ja monimutkaisempia ongelmia. Aseellinen konflikti voi johtaa infrastruktuurin fyysiseen vahingoittumiseen, toimitusketjujen katkeamiseen ja lisääntyneisiin turvallisuusuhkiin, jotka rajoittavat liiketoimintaa. Lisäksi liikkumisen, kaupan ja resurssien saatavuuden rajoitukset voivat vaikuttaa vakavasti yrityksiin. Sotaolosuhteisiin liittyvä epävarmuus ja epävakaus haittaavat yritysten kykyä suunnitella ja tehdä tietoon perustuvia päätöksiä.  

Sotatila rajoittaa kansalaisvapauksia ja vaikuttaa liiketoimintaan estämällä tavaroiden kuljetuksen, markkinoille pääsyn ja normaalin liiketoiminnan. Se voi myös johtaa muutoksiin työlainsäädännössä, veropolitiikassa ja rahoitusjärjestelmissä, mikä vaikuttaa suoraan yrityksiin. Lisäksi sotatila ja poikkeustila luovat pelon ja epävarmuuden ilmapiirin, mikä heikentää kuluttajien luottamusta ja taloudellista toimintaa. Kun ihmiset asettavat perustarpeet ja turvallisuuden etusijalle, yritysten tuotteiden tai palveluiden kysyntä voi vähentyä, mikä johtaa taloudellisiin tappioihin ja toiminnallisiin haasteisiin.  

Millaisiin riskeihin tulisi osata varautua?  

Ylivoimainen este (force majeure) 

Maassa vallitsevia olosuhteita voidaan pitää ylivoimaisena esteenä. Ylivoimainen este on poikkeuksellinen ja väistämätön olosuhde, joka objektiivisesti estää sopimusvelvoitteiden sekä lainsäädäntö- ja muiden sääntelyvälineiden mukaisten velvoitteiden täyttämisen. Tällaisia tapahtumia ovat mm: sodan uhka, aseellinen vihamielisyys tai vakava uhka vahingollisesta vihamielisyydestä, mukaan lukien, mutta ei rajoittuen, vihollisen hyökkäykset, saarto, sotilassaarto, vieraan vihollisen toimet, yleinen sotilaallinen liikekannallepano, sotilaalliset toimet, julistettu ja julistamaton sota, yleisen vihollisen toimet, levottomuudet, terroritekoja, harhautukset, merirosvous, levottomuudet, maihinnousu, saarto, vallankumous, vallankaappaus, kapina, joukkomellakointi, ulkonaliikkumiskiellon käyttöönotto, karanteeni,  pakkolunastus, pakkolunastus, pakkolunastus, yritysten haltuunotto, pakkolunastus, siviilimielenosoitus, saarto, lakko, onnettomuus, kolmansien osapuolten laittomat toimet, tulipalo, räjähdys, pitkät kuljetuskatkokset, joita säännellään valtion viranomaisten asiaa koskevien päätösten ja säädösten ehdoilla, merisalmien sulkeminen, kauppasaarto, vienti-/tuontikielto (rajoitus) sekä sääolosuhteista ja luonnonkatastrofeista johtuvat katkokset: Epidemia, ankara myrsky, pyörremyrsky, hurrikaani, tornado, pyörremyrsky, tulva, lumihuippu, paljas jää, halla, pakkanen, meren, salmien, satamien, vuoristosolmujen jäätyminen, maanjäristys, salamanisku, salamanisku, tulipalo, kuivuus, maaperän vajoaminen, maanvyöry ja muut luonnonkatastrofit. Tämä saattaa merkitä yritysten ja ihmisten evakuointia.   

IP-omaisuus  

Sotatilalain aikana voi olla joitakin rajoituksia, jotka koskevat uusia/vireillä olevia tavaramerkkejä, patentti- ja mallirekisteriä, teollis- ja tekijänoikeuksia tai sisällöllisiä rajoituksia, kuten tiettyjen tietojen jakamista ja jakelua sekä tiettyjen symbolien käyttöä.   

Kiinteistöt   

Yritykset voivat joissakin ylivoimaiseksi esteeksi katsottavissa tilanteissa saada vapautuksen tai helpotuksen vuokrasopimusvelvoitteista. Vuokrakiinteistöjen osalta yritys voi joissakin tapauksissa saada vapautuksen vuokrasopimuksen jatkamisesta tai vuokrasopimuksen siirtämisestä toiselle yhteisölle. Myös rakennuslupaprosesseja voidaan yksinkertaistaa. Sotatilalain aikana voi olla joitakin lakisääteisiä säännöksiä, jotka voivat mahdollistaa kiinteistölle aiheutuneiden vahinkojen korvaamisen. Samoin sotatilalain aikana armeija voi pakkolunastaa omistamansa kiinteistöt.   

Rajat ylittävä kauppa  

Rajat ylittävässä kaupassa voi olla rajoituksia, jotka koskevat valuuttamaksuja tai tiettyjen tavaroiden tuontia ja vientiä.   

Vaikutukset pankki- ja maksuliikenteeseen  

Sotatilalain aikana erityisehdot voivat sallia lainasopimukset, joihin sisältyy lainanmaksun uudelleenjärjestely, ja joissakin tapauksissa maksuvelvoitteita voidaan lykätä tietyksi ajaksi.  Myös käteisnostoja ja ulkomaanvaluutan nostoa saatetaan rajoittaa.   

Oikeusjärjestelmä  

Sotatilalain aikana voidaan vaikuttaa lainkäyttövaltaan, mikä voi sisältää muutoksia alueelliseen lainkäyttövaltaan, jolloin asia voidaan siirtää toiselle lainkäyttöalueelle. Sotatilalain aikana voidaan vaikuttaa myös tuomioistuinten toimintaan, mikä voi merkitä esimerkiksi tuomioistuinkäsittelyjen lykkäämistä, keskittymistä vain kiireellisiin tapauksiin ja rajoittaa oikeuteen pääsyä,   

Työllisyys ja maahanmuutto  

Sotatilalaki voi rajoittaa työoikeuksia, mikä johtaa siihen, että yritykset palkkaavat ja irtisanovat ihmisiä helpommin kuin normaalioloissa. Kaikenlaiset työsuojelutarkastukset on saatettu lopettaa, mikä tarkoittaa, että työoikeuksien noudattamista valvotaan vain vähän.  Sotatilalaki rajoittaa työmarkkinoita, ja mobilisointia ja rajojen ylittämistä rajoitetaan. Yrityksillä voi olla työvoimapulaa tietyillä aloilla.

Työntekijöillä on sotatilalain aikana oikeus turvalliseen työympäristöön. Jos työolot ovat turvattomat, työntekijöiden ei odoteta tulevan töihin, heitä voidaan evakuoida turvallisemmalle alueelle, työntekijän mehiläinen on kutsuttu asepalvelukseen, asepalveluksen piirissä olevilla työntekijöillä voi olla etuoikeus jäädä töihin, työnantaja voidaan velvoittaa jatkamaan palkanmaksua asepalveluksen piirissä oleville työntekijöille. Työehtoja voidaan muuttaa sotatilalain aikana joustavammiksi. Palkanmaksu voi olla oikeus keskeyttää, jos yritys ei pysty suorittamaan tehtäviään normaalisti sotatoimien/ sotilaallisen toimintakyvyn vuoksi. 

Vero- ja tullijärjestelmä  

Sotatilan aikana voidaan soveltaa verohelpotuksia ja erityisiä verojärjestelmiä, jotka voivat vaikuttaa yrityksiin. Tällaisia voivat olla tiettyjen verojen poistaminen tai huojentaminen sekä veroilmoitusten ja -maksujen ja verotarkastusten lykkääminen tai huojentaminen.