EU:n turvapaikka­politiikka ja inhimillinen turvallisuus

Kysymys siitä, miten turvapaikanhakijoiden kasvaneeseen määrään vastataan, on aiheuttanut Euroopan unionille merkittäviä haasteita sekä poliittisia jännitteitä useissa jäsenvaltioissa. Vastaukset tilanteeseen ovat herättäneet runsaasti kärjistynyttäkin keskustelua EU:n jäsenvaltioissa, myös Suomessa.

SaferGloben hankkeen ”Euroopan unionin turvapaikkapolitiikka ja inhimillinen turvallisuus” tavoitteena on yhtäältä tuottaa laadukasta ja puolueetonta tietoa EU:n ja sen jäsenvaltioiden vastauksista niin kutsuttuun pakolaiskriisiin. Toisaalta tavoitteenamme on hankkeella tuoda laajan turvallisuuskäsityksen ja inhimillisen turvallisuuden näkökulmaa EU:n turvapaikkapolitiikasta käytävään keskusteluun.

Ulkoministeriö on myöntänyt hankkeelle valtionavustusta kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen vuodelle 2018.

Hankkeessa on julkaistu kolme Policy Briefiä.

Hankkeessa järjestettiin keskustelutilaisuus Eurooppasalissa 28.11.2018. Tilaisuudessa SaferGloben tutkijat Johannes Lehtinen ja Kari Paasonen esittelivät hankkeen keskeiset löydökset. Tilaisuudessa järjestettiin myös paneelikeskustelu, jossa keskustelijoina olivat International Organization for Migrationin alueellinen koordinaattori Simo Kohonen, Sisäministeriön maahanmuutto-osaston Annikki Vanamo-Alho, Amnesty Internationalin Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen ja SaferGloben Johannes Lehtinen. Paneelikeskustelua moderoi Kari Paasonen.

Alla tallenne tapathumasta.

Avaintiedot

  • Vuosi
    2018
  • Tekijät
    Johannes Lehtinen, Kari Paasonen
  • Rahoittaja
    Ulkoministeriö, Eurooppatiedotus