Korruptio asettaa merkittäviä esteitä yritysten toiminnalle, sillä se häiritsee reilua kilpailua ja vääristää markkinadynamiikkaa. Konfliktialueilla, joilla sääntely on usein epävakaata ja ennakoimatonta, korruptio kasvattaa myös yritysten operatiivisia riskejä.
Korruptio on uskotun vallan väärinkäyttöä henkilökohtaisten etujen tavoittelemiseksi. Korruptio voi ilmetä monin eri tavoin, kuten lahjontana, petoksina ja kavalluksina sekä sisältää rahallisia tai ei-rahallisia etuja. Korruption ei välttämättä tarvitse olla lainvastaista, epäeettistä tai luottamuksensuojan vastaista, jotta sitä voitaisiin pitää lahjonnan vastaisen yleissopimuksen mukaisena.
Konflikteissa korruption vaikutukset korostuvat erityisesti, kun ne liittyvät humanitaarisen avun väärinkäyttöön, resurssien kavaltamiseen ja haavoittuvien väestöryhmien hyväksikäyttöön. Korruptio voi pahentaa konflikteja.
Korruptio asettaa merkittäviä esteitä yritysten toiminnalle, sillä se häiritsee reilua kilpailua ja vääristää markkinadynamiikkaa. Lisäksi se horjuttaa oikeusvaltioperiaatetta, mikä vaikeuttaa yritysten toimintaa entisestään.
Heikot hallintorakenteet ja instituutiot luovat otollisen ympäristön korruptiokäytäntöjen leviämiselle ja vahvistumiselle. Yritykset voivat joutua lahjomaan virkamiehiä tai turvautua muihin epäeettisiin käytäntöihin saavuttaakseen liiketoimintatavoitteitaan, mikä lisää korruptioyhteiskunnan kiertokulkua. Korruptoituneessa toimintaympäristössä on myös todennäköistä, että osa yrityksistä hyödyntää heikkoa oikeusvaltioperiaatetta, mikä mahdollistaa sääntöjen ja lakien kiertämisen ja siten tarjoaa keinon toimia epäeettisesti.
Korruptio kasvattaa myös yritysten operatiivisia riskejä konfliktialueilla, joilla sääntely on usein epävakaata ja ennakoimatonta. Korruptoitunut päätöksenteko lisää osaltaan epävakautta ja mielivaltaa, mikä vaikeuttaa strategista suunnittelua ja heikentää toiminnan tehokkuutta.
Konfliktialueilla korruptio voi suoraan vaarantaa yritysten ja niiden henkilöstön turvallisuuden ja hyvinvoinnin. Lisäksi korruptio vaarantaa alueella toimivien yritysten maineen ja uskottavuuden. Osallistuminen korruptoituneisiin käytäntöihin tai niiden tukeminen voi tahria yrityksen maineen ja heikentää luottamusta asiakkaiden, sijoittajien ja kumppaneiden keskuudessa.
Yritysten konfliktivalmius:
KORRUPTIO
Taloudellisten kannustimien käyttö päätöksenteon ja/tai tulosten manipuloimiseksi. Lahjontaan kuuluu myös tavaroiden vastaanottaminen vastineeksi etuuskohtelusta. Lahjonta voi olla rahallisena tai ei-rahallisena.
Kiristys on rahan, tavaroiden, palvelujen tai lojaalisuuden hankkimista uhkaamalla tai pelottelemalla. Kiristystä harjoitetaan sekä laillisilla että laittomilla markkinoilla, ja joissakin tapauksissa se ulottuu taloudellisen toiminnan ulkopuolelle. Kiristys voi olla joko järjestelmällistä tai opportunistista. Sitä harjoitetaan usein tietyillä alueilla, toimialoilla tai organisaatioissa.
On myös olemassa kiristystä ”virka-aseman varjolla” tai ”virkaoikeuden varjolla”. Tällä tarkoitetaan, että virkamies ottaa oikeudettomasti haltuunsa rahaa tai omaisuutta, joka ei kuulu hänelle. Kyse on kiristyksestä riippumatta siitä, onko ottaminen toteutettu voimakeinoin, uhkaamalla tai pelottelemalla.
Yrityksiin kohdistuva kiristys on yleensä seuraavanlaista:
Helpotusmaksut (voiteluraha), joita joskus kutsutaan myös pieniksi lahjuksiksi, ovat jokapäiväisissä tilanteissa esiintyviä lahjuksia. Niitä voi esiintyä tilanteissa, joissa lahjusta vaaditaan palvelusta, johon henkilö tai yritys on oikeutettu.
Ne voivat olla myös transaktionaalisia, jolloin pieniä lahjuksia vaaditaan tietyissä liiketoimissa tai toiminnoissa, kuten esimerkiksi matkustamisessa, logistiikassa tai jonkinlaisen hyväksynnän, kuten viisumin, lisenssin, todistuksen, yleishyödyllisen palvelun tai viranomaishyväksynnän hakemisessa.
Pienet lahjukset voivat olla esimerkiksi käteistä, arvoseteleitä, prepaid-puhelinkortteja, alkoholia, hajuvesiä, savukkeita ja lippuja tapahtumiin.
Pienet lahjukset voivat aiheuttaa
Korruptio voi olla juurtunut syvälle maan kulttuuriin ja paikallisiin tapoihin. Tämän vuoksi voi olla vaikea välttää esimerkiksi lahjonnan kaltaista korruptoitunutta toimintaa. Korruptio ei ole pelkästään moraalista vääryyttä tai sääntöjen rikkomista, vaan korruptio saatetaan kokea monissa yhteiskunnissa osana kulttuurirakennetta.
Joskus kulttuurikäytäntöjä käytetään myös korruption perusteluun, jolloin yritysten on vaikea tunnistaa kulttuurinormien ja korruption välistä rajaa.
Suosiminen on hallinnollisen korruption muoto, johon kuuluu mm. nepotismi sekä tuttavien suosiminen.
Nepotismi tarkoittaa sukulaisten nimittämistä tehtävään tai muun edun myöntämistä lähisukulaiselle. Nepotismi voi sisältää palkankorotuksia, ylennyksiä ja etuoikeuksia. Näillä pyritään säilyttämään lojaalisuus perhettä kohtaan liike-elämässä tai politiikassa.
Tuttavien suosimisella tarkoitetaan, että viranhaltija antaa etuoikeuksia tuttavilleen ja kollegoilleen ja palkitsee heitä. Kyse voi olla myös yritysten tai eri tahojen suosimisesta – esimerkiksi solmitaan sopimuksia ilman tarjouskilpailua.
Poliitikko voi puolestaan jakaa resursseja, työpaikkoja tai sopimuksia epäoikeudenmukaisesti poliittisen lojaalisuuden toivossa.