Yritykset ja konfliktisensitiivisyys

Konfliktisensitiivinen yritys ymmärtää haurasta, konfliktiherkkää toimintaympäristöä. Yritys kykenee vähentämään toimia, joilla on kielteisiä vaikutuksia toimintaympäristöön sekä lisäämään toimia, jotka tukevat yhteisön yhteenkuuluvuutta, vakautta ja kestävää rauhaa.

Mitä tarkoittaa konfliktisensitiivisyys?

Konfliktisensitiivisyydellä tarkoitetaan yrityksen tai yhteisön kykyä:

  • ymmärtää haurasta, konfliktiherkkää toimintaympäristöä 
  • ymmärtää liiketoimintansa tai toimintansa ja konfliktiherkän toimintaympäristön välistä vuorovaikutusta
  • toimia niin, että se vähentää kielteisiä vaikutuksia ja lisää myönteisiä vaikutuksia toimintaympäristöön. 

Kielteisiä vaikutuksia ovat sellaiset toimet, jotka ylläpitävät tai jopa lietsovat jännitteitä tai edistävät ihmisoikeusloukkauksia. Myönteisillä vaikutuksilla tarkoitetaan toimia, jotka tukevat yhteisön yhteenkuuluvuutta, vakautta ja kestävää rauhaa.

Miksi konfliktisensitiivisyys on tärkeää yrityksille?  

Kun yritys omaksuu konfliktisensitiivisen lähestymistavan, se pystyy varautumaan paremmin konfliktin aiheuttamiin riskeihin. Yritys saa paremman ymmärryksen konfliktin syistä ja siihen liittyvistä sosiaalisista, poliittisista ja taloudellisista tekijöistä. Kun yritys ymmärtää konfliktin perimmäiset syyt ja taustatekijät, se voi tunnistaa mahdolliset riskit ja haasteet ja kehittää strategioita niiden lieventämiseksi. Näin yritys pystyy tekemään tietoon perustuvia päätöksiä ja navigoimaan monimutkaisessa konfliktiympäristössä. 

Konfliktisensitiinen yritys tunnistaa tunnistaa ja käsittelee toimintansa mahdollisia kielteisiä vaikutuksia konfliktiin ja paikallisyhteisöihin. Näin sen on myös mahdollista vähentää toiminnan haitallisia vaikutuksia toimintaympäristöön.

Lisäksi konfliktisensitiivisyys auttaa yritystä tunnistamaan mahdollisuuksia sitoutua rauhanrakentamiseen. Kun yritys ymmärtää konfliktista kärsivien paikallisyhteisöjen tarpeita ja toiveita, se voi kehittää osallistavia ja vastuullisia liiketoimintakäytäntöjä, jotka 

  • luovat työllistymismahdollisuuksia
  • tukevat paikallisia tavarantoimittajia 
  • edistävät yhteisön yleistä hyvinvointia ja
  • ylipäänsä purkavat konfliktin syitä.

Konfliktisensitiivisyys auttaa rakentamaan luottamusta ja myönteisiä suhteita sidosryhmiin, kuten paikallisyhteisöihin, hallituksiin ja kansalaisyhteiskunnan järjestöihin.