EU:n ja sen edeltäjien yksi keskeisistä ajatuksista on ollut sitoa taloudellisilla siteillä ja yhteistyöllä Euroopan maita yhteen siten, että maailmansotien kaltaiset kauhut vältettäisiin. Vuonna 2012 EU vastaanotti Nobelin rauhanpalkinnon rauhan, sovinnon, demokratian ja ihmisoikeuksien edistämisestä Euroopassa. Sota Euroopan unionin maiden välillä tuntuu tänä päivänä ajatuksena liki mahdottomalta. Kylmän sodan päättymisen jälkeen ja erityisesti viimeisten vuosien aikana monenlaiset muut turvallisuusuhkat ovat nousseet huomion keskipisteeseen Euroopassa ja maailmalla. Tällaisia uhkia ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, informaatiovaikuttaminen, talouskriisi, järjestäytynyt rikollisuus ja kehityskulut EU:n lähialueilla, kuten Syyriassa ja Jemenissä.
SaferGloben hankkeen ”Euroopan unioni turvallisuustoimijana nyt ja tulevaisuudessa” tavoitteena on yhtäältä tuottaa laadukasta ja puolueetonta tietoa EU:n kohtaamista uhkista ja toisaalta Euroopan unionin vastauksista näihin uhkiin. Lisäksi tavoitteenamme on hankkeella tuoda laajan turvallisuuskäsityksen näkökulmaa keskusteluun EU:n turvallisuudesta.
Hankkeessa viisi EU:n ja turvallisuuden asiantuntijaa kysyy ja vastaa EU:n turvallisuutta koskeviin kysymyksiin. Hankeen asiantuntijat ovat toimittaja ja tietokirjailija Anna-Kaisa Hiltunen, Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Tommi Koivula, SaferGloben tutkija ja Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Johannes Lehtinen, Helsingin yliopiston ja maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Hanna Ojanen sekä EU:n turvallisuuden tutkimusinstituutin (EUISS) analyytikko Sinikukka Saari.
Hankkeen julkaisut:
Hankkeen osana järjestettiin myös keskustelutilaisuus 26.11.2019 Eurooppasalissa Helsingissä. Tallenne tilaisuudesta on katsottavissa alla.