Suomen asevalvontaraportti 2015 julkaistu

Asevalvontaraportti 2015Suomen sotatuoteviennin arvo vuonna 2014 oli 223 miljoonaa euroa. Summa on liki sama kuin vuonna 2013, jolloin viennin arvo, 224 miljoonaa euroa, oli suurempi kuin kertaakaan SaferGloben vuodesta 1998 alkaneen tilastoinnin aikana.

Vuosien 2014 ja 2013 kokonaisvienteihin vaikuttaa merkittävästi näinä vuosina toteutunut Patrian panssariajoneuvojen vienti Ruotsiin.

Merkittäviä kauppoja Saudi-Arabiaan, Arabiemiirikuntiin ja Turkkiin

Raportin mukaan näyttää siltä, että merkittävien asekauppojen osalta Suomen asevienti on suuntautumassa kasvavissa määrin Euroopan unionin ulkopuolelle. Suuria kauppoja tehtiin viime vuonna muun muassa Saudi-Arabiaan, Arabiemiirikuntiin ja Turkkiin. Patrian Nemo-kranaatinheitinten vienti Saudi-Arabiaan oli arvoltaan 50 miljoonaa euroa, mikä tekee maasta yhden Suomen suurimmista asekauppakumppaneista.

Saudi-Arabian johtama koalitio on vuoden 2015 maaliskuusta lähtien toteuttanut ilmaiskuja Jemenissä ja elokuun alussa Saudi-Arabia ja sen liittolaiset tekivät maihinnousun Adenin satamakaupunkiin. Arabian niemimaan yleisen konfliktiherkkyyden lisäksi Saudi-Arabian heikko ihmisoikeustilanne on herättänyt huolta.

– Yleisesti ottaen, kun aseet on viety, on vaikea enää valvoa, mitä niillä tehdään, toteaa Suomen asevalvontaraportin päätoimittaja Kari Paasonen.

SaferGlobe nosti toukokuussa 2011 ensimmäisenä julkisuuteen tuolloin suunnitteilla olleen kranaatinheitinjärjestelmän viennin Saudi-Arabiaan.

Tilaa uusi raportti verkkokaupassamme tai tutustu raporttiin tarkemmin.