SaferGlobe julkaissut kaksi karttaa asekaupasta

SaferGlobe-tutkimusverkosto on tänään julkaissut kaksi karttaa, jotka kuvaavat Suomen asetuontia ja maailman asekauppaa vuonna 2014. Kartat tulevat sisältymään Suomen asevalvontaraporttiin, joka julkaistaan YK:n aseistariisuntaviikon yhteydessä maanantaina 26.10.

Suomen asetuonti 2014

suomen_asestuonti_pienoiskuva

Suurenna karttaa klikkaamalla.

Suomeen on SIPRIn tietojen mukaan vuonna 2014 ollut merkittävää suotatuotteiden tuontia viidestä maasta, Yhdysvalloista, Ranskasta, Norjasta, Ruotsista ja Italiasta. ”Tämä kuvastaa puolustusmateriaalikaupan poliittista luonnetta pelkän hinnan ohella. Kansainvälinen yhteensopivuus, ennen kaikkea Naton kanssa, on tärkeä Suomen sotatuotehankintoja ohjaava tavoite”, toteaa SaferGloben asiantuntija Ville Uusitupa. Sotatuoteryhmittäin viime vuoden tuonnin painopiste oli ilmapuolustuksessa, kuten ilmatorjuntaohjusjärjestelmissä ja tutkissa, joiden hankintapäätökset on tehty viime vuosikymmenen lopulla.

Maailman asekauppa 2014

maailman_asekauppa_pienoiskuva

Suurenna karttaa klikkaamalla.

Maailmanlajuisesti tarkasteltuna asekauppa suuntautuu pääosin Pohjois-Amerikasta, Euroopasta ja Venäjältä kohti niin kutsuttua globaalia etelää: Etelä-Aasiaa, Kaakkois-Aasiaa, Lähi-itää, Etelä-Amerikkaa ja Afrikkaa. Asekaupan lisäksi nyt julkaistulla kartalla on esiteltynä maailman valtioiden rauhanomaisuus. ”Tarkastelun perusteella vaikuttaa siltä, että rauhanomaisuudella ei ole suoraa yhteyttä siihen, kuinka paljon valtioon tuodaan aseita tai kuinka paljon aseita valtiosta viedään”, sanoo tutkimusverkoston asiantuntija Kari Paasonen.

Perusteellisimmin saat tietoa näiden karttojen taustalla vaikuttavista ilmiöistä ja kehityksistä tekemällä Suomen asevalvontaraportin kestotilauksen verkkokaupassamme https://holvi.com/shop/saferglobe/ tai tilaamalla raportin sähköpostitse toimisto@saferglobe.fi . Raportti tarjoaa tiiviin lukupaketin asevalvonnasta ja asekaupasta Suomessa ja maailmalla.