Kansalaisjärjestöjen avaimia rauhanrakentamiseen

SaferGlobe Finland
Julkaisutiedote 31.1.2011

Afganistan on maa, josta puhumme paljon, mutta tiedämme vähän. Afganistanin äänet – kansalaisten ja kansalaisyhteiskunnan avaimia rauhanrakentamiseen raportissa etsitään uutisten ja politiikan takaa kriisinhallinnan ja rauhanrakentamisen arkea. Oman tarinansa kertovat tällä kertaa kansalaisjärjestöt ja afgaanit. Raportti kertoo suomalaisten kansalaisjärjestöjen jo 40 vuotta jatkununeesta avustustyöstä sodan keskellä.

Kansalaisjärjestöjen toiminnan vahvuutena on sen keskittyminen kansalaisten tarpeisiin ja afgaanien mahdollisuus vaikuttaa siihen. Suurimpia haasteita kansalaisjärjestöjen toiminnalle ovat moniulotteiset turvallisuus-ongelmat, jotka johtuvat esimerkiksi rikollisuudesta, liikenne- ja terveysongelmista sekä yhä useammin sodasta. Oman haasteensa aiheuttaa byrokratia.

Raportista avataan myös Suomen roolia maan avustamisesta, miten suomalaiset suhtautuvat avustamiseen sekä miten afganistanilaiset haluaisivat maataan autettavan. Kriisinhallinta ja rauhanrakentaminen eivät ole helppoja tehtäviä. Haasteet eivät aina johdu paljon puhutuista paikallisista vaan meistä avustajista. Meidän tulisi olla valmiita näkemään asiat uudella tavalla onnistuaksemme paremmin.

Afganistanin äänet oli Suomen Rauhanliiton hallinnoiman ja SaferGlobe Finlandin toteuttaman PaTo eli paikallisten toimijoiden rauhanrakentaminen -selvityshankkeen loppujulkaisu. Hanke toteutettiin Ulkoasiainministeriön viestintä- ja kehityskasvatustuella.


Lataa ja lue julkaisu Lue aiheesta enemmän: ”Afganistanissa on saavutettu paljon, mutta ei tarpeeksi”, Kepa kirjoittaa hankkeessa järjestetystä keskustelutilaisuudesta.