Eläkerahoja sijoitettu aseisiin ja tupakkaan

SaferGlobe Finland
Julkaisutiedote 9.6.2010

Suomalaisten työeläkkeitä on sijoitettu myös ase- ja ydinaseyhtiöihin, epädemokraattisten hallitusten yhteistyökumppaneihin, alkoholi- ja tupakkayhtiöihin, uhkapeliinkin. Lisäksi veroparatiisien rahastoihin on sijoitettu ainakin satoja miljoonia euroja.

Tiedot perustuvat FinnWatchin ja SaferGlobe Finlandin kyselyyn ja keräämiin tietoihin työeläkeyhtiöistä, -kassoista ja -säätiöistä. Selvitys on ensimmäinen lajissaan Suomessa. Kysely lähetettiin 31:lle, ja vastauksia tuli 9. Seitsemän työeläkeyhtiötä hoitaa yhteensä 2,8 miljoonan suomalaisen eläkeasiat. Näistä vastasi viisi.

Useimmat kyselyn vastaajista korostavat, että mahdollisimman korkean tuoton tavoittelu on vastuullista sijoittamista. Eettisessä sijoittamisessa ”sijoittajan arvot määräisivät toiminnan”, ja se olisi sijoittamisen ja tuottojen esteenä. Eettisestä sijoittamisesta on Suomessa puhuttu vähän moniin muihin maihin verrattuna.
– Politiikkamme ei ole kommentoida yksittäisiä osakkeita, työeläkeyhtiö Varman Portfolio Manager Hanna Kaskela toteaa.

Eräs eläkevakuuttaja, joka ei halua nimeään tai tahoaan esiin, pitää kotimaiseen alkoholiteollisuuteen sijoittamista ”historiallisen perinnejuoman” vaalimisena, vaikka samanaikaisesti totesi olevansa tietoinen siitä, että alkoholi on keskeisin suomalaisten työikäisten kuolinsyy. Sama eläkevakuuttaja ei myöskään pidä esimerkiksi Vaisalaa sotatarviketeollisuutena, vaikka yritys valmistaa tykistön toiminnan kannalta oleellisia mittalaitteita.
– Vaisalan nimeäminen aseteollisuutta edustavaksi yhtiöksi alkaa jo olla lähellä pikkusieluisuutta. Kokonaisuutena ottaen en pidä näitä yrityksiä erityisen moraalittomina tai epäeettisinä eivätkä ne missään tapauksessa ole sodankäynnin mahdollistajia.

Eläkeyhtiöiden kommentit selvityksen tuloksiin

Lataa ja lue selvitys