Mikä on yritysten rooli rauhan ylläpitäjänä ja konfliktien ehkäisijänä? Yritysten roolista huoltovarmuuden eli sodankäynnin tukijoina puhutaan paljon, mutta miksi yritysten roolista rauhantukijoina puhutaan niin vähän?
Konfliktit liittyvät usein luonnonvarojen ja tärkeiden kauppareittien hallintaan tai valtioiden pyrkimykseen estää korkean teknologian päätyminen potentiaaliselle vastustajavaltiolle. Konfliktit vähentävät tai estävät kokonaan yritysten ja valtioiden yhteistyötä, mistä seuraa innovaatioiden ja kaupankäynnin laskua.
Tutkimusten mukaan konfliktit laskevat naapurivaltioiden bruttokansantuloa noin 0,5–1,5 prosenttia. Konfliktit vaikuttavat myös yrityksien toimintaan, kun rikollisuus lisääntyy, logistiikkaketjut eivät toimi normaalisti ja henkilöstön sekä tuotantolaitoksien turvallisuuteen on investoitava. Pahimmillaan yrityksen toiminta kohdemarkkinoilla joudutaan keskeyttämään.
Miten yritykset voivat parantaa konfliktivalmiuttaan? Miten niiden on huomioitava konfliktin aiheuttamien ihmisoikeusloukkauksien, rikollisuuden ja väkivallan kasvu? Mikä on yritysten rooli rauhan ylläpitäjänä ja konfliktien ehkäisijänä? Yritysten roolista huoltovarmuuden eli sodankäynnin tukijoina puhutaan paljon, mutta miksi yritysten roolista rauhantukijoina puhutaan niin vähän?
Maria Mekri on SaferGlobe-ajatushautomon toiminnanjohtaja. Hän johtaa Konfliktivalmius-ohjelmaa, jossa tuetaan yrityksiä ymmärtämään miten konfliktit vaikuttavat niiden toimintaan sekä miten yritykset voivat estää konfliktien eskaloitumista väkivaltaisiksi. Maria on tutkinut ihmisoikeuksia Cambridgen yliopistossa ja työskennellyt aiemmin YK:lla Liberiassa. SaferGloben Konfliktivalmius-hanketta on tuettu Ulkoministeriön kehitysviestinnän määrärahoista.
Ilmoittautuminen
Täyttämällä lomake viimeistään tiistaina 14.1.2025 kello 8.30 mennessä. Lähitapahtumassa on aulapalvelut, jonka takia on ilmoittauduttava ennakkoon. Lähitapahtuman saapumisohje ja verkko-osallistumisen linkki lähetetään ilmoittautuneille osallistujille tiistaina aamupäivällä.
Luentoa ei nauhoiteta. Esitysmateriaalit jaetaan Rauhanlähettiläsakatemian verkko-oppimisalustalle sinne rekisteröityneille osallistujille. Luennon aikana saa vapaasti esittää kysymyksiä nostamalla virtuaalista tai fyysistä kättä, avaamalla mikrofonin tai kirjoittamalla chattiin. Rauhanlähettiläsakatemian tilaisuuksissa noudatetaan Nuorisoalan turvallisemman tilan ja vihapuheesta vapaan keskustelun pelisääntöjä (Turvallisemman tilan periaatteet ja vihapuheesta vapaan keskustelun säännöt – Nuorisoala). Tutustu niihin ennen luentoa.
MILLOIN
Tiistaina 14.1.2025 kello 16.30–18.00
PAIKKA
Huolintatalo, Pasilankatu 2, Helsinki
Zoom (etänä)
ILMOITTAUTUMINEN
Täyttämällä lomake viimeistään ti 14.1.2025 klo 8.30. Lähitapahtuman saapumisohje ja verkko-osallistumisen linkki lähetetään ilmoittautuneille osallistujille tiistaina aamupäivällä.
HINTA
Tilaisuus on maksuton