SPR: Valtaosa suomalaisista uskoo useimpien sotien ja aseellisten konfliktien olevan vältettävissä

Suomen Punainen Risti kartoitti Verianin toteuttamalla kyselytutkimuksella Suomen väestön tietämystä ja asenteita liittyen sotiin ja kansainvälisiin sodan oikeussääntöihin eli humanitaariseen oikeuteen.

80 % suomalaisista uskoo sotien ja aseellisten selkkausten lisääntyvän maailmassa lähivuosina. Selkeä enemmistö, jopa 76 prosenttia, ei kuitenkaan usko konfliktien väistämättömyyteen, vaan uskovat useimpien niistä olevan vältettävissä, selviää Suomen Punaisen Ristin teettämässä kyselytutkimuksessa ”Sodan säännöt 2024”.

Sodat ja aseelliset konfliktit nousivat suomalaisten vastauksissa myös selvästi merkittävimmäksi tällä hetkellä ihmisiin ympäri maailmaa vaikuttavaksi asiaksi (83 % vastaajista). Sen jälkeen tulivat ilmaston lämpeneminen ja köyhyyden lisääntyminen (52 %), terrorismi (48 %), luonnonkatastrofit (48 %) ja heikko talous (45 %). Vastaajat myös uskoivat konfliktien olevan yleisempiä lähitulevaisuudessa kuin kaukana tulevaisuudessa.

76 prosenttia oli myös sitä mieltä, että sodan tai aseellisen selkkauksen aikana taistelijoiden tulisi välttää siviiliuhreja niin paljon kuin mahdollista, vaikka se vaikeuttaisi sotilaallisten tavoitteiden saavuttamista.

Suomen Punainen Risti kartoitti Verianin toteuttamalla kyselytutkimuksella Suomen väestön tietämystä ja asenteita liittyen sotiin ja kansainvälisiin sodan oikeussääntöihin eli humanitaariseen oikeuteen. Kyselyyn vastasi kesä-heinäkuussa 1750 henkeä eri puolilta Suomea pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Kaikki kyselytulokset ovat luettavissa Punaisen Ristin verkkosivulla.

Geneven sopimusten hyväksymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 75 vuotta.

Lähde: Valtaosa Suomen väestöstä pitää sodan sääntöjä edelleen tarpeellisena – Suomen Punainen Risti