Rauhanrakentaminen ja konfliktien ehkäisy

Rauhanrakentaminen aseellisen konfliktin jälkeisessä yhteiskunnassa on pitkä ja vaativa prosessi, jonka tavoitteena on ehkäistä paluu aseelliseen konfliktiin ja luoda olosuhteet kestävälle rauhalle. Rauhanrakentamista ovat muun muassa rauhanvälitys, valtionhallinnon rakentaminen tai uudistaminen, totuuskomissio ja muut sovittelumenetelmät, sekä kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu rauhanrakentamisesta, mutta kansainvälisillä toimijoilla on prosessissa merkittävä rooli.

SaferGloben tutkimus rauhasta ja konfliktien ehkäisystä on keskittynyt erityisesti rauhanvälitykseen ja konfliktianalyysiin, ja paneudumme myös rauhanrakentamisen etiikkaan, muotoihin ja keinoihin. Tutkimuksen lisäksi teemme koulutus- ja konsultointitoimintaa julkiselle sektorille, yrityksille ja kansalaisjärjestöille konfliktien ymmärtämisen ja konfliktisensitiivisen toiminnan kehittämiseksi.


Keskeisiä saavutuksia

  • Kehitimme tavan vertailla hyvin erilaisia kriisinhallintaoperaatioita IECEU-hankkeessa. Tämä tapa oli EU:n kommission mukaan paitsi tieteellisesti validi myös osaltaan tuki keskustelua arvioinnin tärkeydestä.

Tuoreimmat hankkeet

”Ihmisoikeuksia kunnioittavaa yritystoimintaa konflikteissa”-hanke edistää yritysten ymmärrystä vastuustaan tukea ihmisoikeuksia ja humanitaarista lakia haurailla ja konfliktiherkillä alueilla. Tavoitteeseen päästään tukemalla yritysten osaamista ja kyvykkyyttä, viestimällä humanitaarisen lain ja ihmisoikeuksien kasvavasta tärkeydestä yritystoimijoille sekä aktivoimalla aiheesta kiinnostuneita suomalaisia viestinnän kautta.

Suomalaisvetoinen Euroopan Unionin Horizon2020 -puiteohjelmasta rahoitettu IECEU–hanke käynnistyi toukokuussa 2015 ja päättyi vuoden 2018 helmikuussa. Hanke on koko nimeltään ”Improving the Effectiveness of Capabilities in EU conflict prevention”. Se pyrkii vahvistamaan Euroopan Unionin (EU) ulkoturvallisuuden toimintoja.

Ajankohtaista rauhanrakentamisesta

Tuoreimmat julkaisut