Arviolta miljardi ihmistä asuu haurailla alueilla, joiden haasteena ovat poliittiset ja sosioekonomiset jännitteet, jotka voivat myös eskaloitua väkivaltaisiksi konflikteiksi. Haurailla alueilla toimivien organisaatioiden on osattava suunnitella toimintansa aluekohtaiseen kontekstiin sopivaksi ja oltava myös valmiita sopeuttamaan sitä nopeastikin muuttuvan yhteiskunnallisen tilanteen mukaan.
Varautumisen ja sopeutumisen tavoitteena on niin oman toiminnan suojaaminen riskienhallinnalla kuin toiminnan vaikutusten kontrollointi toiminta-alueella eli konfliktisensitiivisyys. Organisaation oma toiminta vaikuttaa alueeseen suoraan tai välillisesti – tahdottiin sitä tai ei. Parhaimmillaan hankkeet ja liiketoiminta vakauttavat yhteiskuntaa ja rakentavat kestävää kehitystä. Vakavimmillaan hankkeiden ja liiketoiminnan negatiiviset vaikutukset voivat osaltaan pitkittää alueella vallitsevaa konfliktia tai edesauttaa sen leviämistä.
Tätä varten teimme Konfliktikompassi-työkalun. Vakauttavan, konfliktisensitiivisen toiminnan tavoitteena on pyrkiä minimoimaan organisaation toiminnan negatiivisia vaikutuksia ja maksimoimaan toiminnasta yhteisölle seuraavia positiivisia vaikutuksia. Projekti rahoitettiin ulkoministeriön Viestintä- ja globaalikasvatusvaroilla.