EU:lla on tällä hetkellä useita geopoliittisia haasteita lähialueillaan. Ukrainan kriisi, Syyriassa käytävä sisällissota sekä Eurooppaan suuntautuva pakolaisvirta edellyttävät hyvin koordinoitua EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Julkisessa keskustelussa EU:n kriisinhallinnalta odotetaan usein joko liikoja tai ei huomioida EU:n vaikutusmahdollisuuksia ollenkaan. Ymmärrys siitä, että EU:n yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka (YUTP) kehittyy ja muovautuu jatkuvasti on hatara. Usein myös unohtuu, että jäsenmaiden toiminta sekä niiden poliittiset päätökset ovat ratkaisevia erityisesti sotilaallisen kriisinhallinnan vahvistumiselle YUTP:ssä. Kriisinhallinnan kehittäminen on erityisen ajankohtainen teema EU:lle, kun mietitään mihin suuntaan YUTP kehittyy ja mikä on EU:n globaali rooli. EU:n kriisinhallinnan mahdollisuudet taas heijastuvat myös jäsenmaiden sekä sisäiseen että ulkoiseen turvallisuuteen, sekä turvallisuuden tukemiseen.
Tämä hanke täyttää julkisessa keskustelussa sekä tiedonvälityksessä olevan aukon, jossa suomenkielistä tiivistä ja ajankohtaista tietopakettia EU:n kriisinhallinnasta ei ole. Tavoitteena on, että EU:sta kiinnostuneet kansalaiset tietävät EU:n kriisinhallinnan vaikutusmahdollisuuksista suhteessa lähialueiden konflikteihin.
SaferGlobe on julkaissut useita raportteja liittyen EU:n yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, ja vuoden 2016 toinen Eurooppatiedotus-hanke jatkaa tätä perinnettä. Laajalle yleisölle suunnattu hanke tiedottaa turvallisuusympäristön muutoksista, kriisinhallinnan opetuksista ja kehityksestä sekä analysoi EU:n globaalistrategian linjaamien muutosten merkitystä. Hankkeessa julkaistiin neljän sivun mittainen esite, jossa kuvataan EU:n kriisinhallinnan nykytilaa sekä turvallisuusympäristön asettamia vaatimuksia.