Rapoport-rauhantutkimuspalkinto 2024 Yeti Ahonen-Kakolle autonomisten asejärjestelmien normikäsityksiä tutkivasta pro gradusta

Palkittu tutkimus selventää normikäsityksiä koskien tappavaa voimaa käyttäviä autonomisia asejärjestelmiä. Rapoport-palkinto jaetaan tänä vuonna neljättä kertaa, ja se on suuruudeltaan 1000 euroa.

Rapoport-palkinto myönnettiin YTK Yeti Ahonen-Kakolle tutkimuksesta ”Julkinen omatunto ja autonomiset asejärjestelmät: Q-metodologinen tutkimus normikäsityksistä koskien tappavaa voimaa käyttäviä autonomisia asejärjestelmiä”. Tutkimus on Tampereen yliopistoon tehty pro gradu -tutkielma.

”Tekoälyn käyttö kasvaa sodankäynnissä, koska taloudelliset säästöt ovat poikkeuksellisen merkittäviä myös armeijoille. Teknologiaa kehitetään kansainvälisen sopimuskehikon ulkopuolella, mikäli sopimuskehikkoa ei myös samalla kehitetä”, Ahonen-Kakko sanoo.

Toiveena edistää kotimaista keskustelua

Tutkimus selventää Q-metodologisesti Tampereen yliopiston politologian opiskelijoiden normikäsityksiä koskien tappavaa voimaa käyttäviä autonomisia asejärjestelmiä, heijastaen tuloksia julkisesta omastatunnosta laajempaa keskustelua vasten. Tutkimuksessa erottuu kolme faktoria, jotka määrittävät suhtautumista autonomisia asejärjestelmiä ja niiden kieltoa kohtaan: nämä heijastavat tekoälyn roolia, siihen suhtautumista sekä sääntelyn tarvetta.

Lisäksi Ahonen-Kakko haluaa tutkimuksellaan edistää keskustelua asekäyttöisestä tekoälystä kotimaisessa kontekstissa erityisesti suomen kielellä, sillä hän pitää aihetta vielä varsin tuntemattomana suomalaisen yleisön keskuudessa.

”Kun on yhteinen sanasto ja käsitteet, joita käyttää suomeksi, on helpompi rakentaa siltoja eri keskustelufoorumien välillä. Tutkimukseni kirjallisuuskattaus on laaja, jotta sitä voivat myös muut käyttää lisätutkimuksen pohjana”, Ahonen-Kakko kertoo.

”Oli jälleen kerran ilo saada korkeatasoisia ja eri näkökohdista rauhan kysymyksiä tarkastelevia töitä. Valinta ei ollut helppo, mutta Ahonen-Kakon työ koskien autonomisista asejärjestelmistä käytävää keskustelua on hyvin ajankohtainen ja tärkeitä näkökulmia esiintuova”, Anatol Rapoport rauhantutkimusrahaston hoitokunnan puheenjohtaja Kari Välimäki sanoo.

Ahonen-Kakon tutkimus on luettavissa Tampereen yliopiston julkaisuarkistossa.

Palkinnon saajaksi saatiin useita ehdotuksia koti- ja ulkomaisista yliopistoista sekä ammattikorkeakouluista. Eri tieteenaloja edustavat tutkimukset selvittivät muun muassa ihmisoikeuksien ja demokratian puolustamista vihapuheelta sekä autoritaarisilta hallinnoilta, rauhankasvatusta ja sovittelua sekä ilmastoturvallisuutta.

Vuoden 2024 palkinto on suuruudeltaan 1000 euroa. Palkinto jaetaan yhteistyössä rauhan ja turvallisuuden ajatushautomo SaferGloben kanssa. Palkinto jaettiin Suomen YK-nuorten järjestämän Nuorten YK-viikon seminaarin yhteydessä perjantaina 20.9.2024.

Tunnustus rauhan edistämisestä tutkimuksella

Anatol Rapoportin rauhantutkimusrahasto tukee monitieteellistä rauhantutkimusta ja tutkimustiedon julkistamista.

”Rauhaa edistävää tutkimusta on mahdollista tehdä monella eri tieteenalalla. Valitettavasti moni ansiokas tutkimus ei saa riittävästi huomiota, vaikka niitä olisi mahdollisuus hyödyntää kriisien estämisessä ja ratkaisemisessa”, Välimäki sanoo.

Rahasto on Leo Mechelin säätiön yhteydessä toimiva nimikkorahasto.Palkinnon myöntämisessä arvioidaan työn tieteellisiä ansioita, monitieteellistä tutkimusotetta, työn sovellettavuutta käytäntöön sekä tulevaisuuteen katsovaa, uutta rauhantutkimusta. Sen peruspääomana ovat neljältä rauhantutkimusta arvostavalta yksityishenkilöltä vuonna 2020 saadut lahjoitukset. Ajatushautomo SaferGlobe toimii rahaston asianhoitajana.

Rapoport-palkinto jaetaan tänä vuonna neljättä kertaa.

Lisätietoja rahastosta ja Leo Mechelin Säätiöstä: https://leomechelinsaatio.fi