Uusi Eurooppa-tiedotushanke kartoittaa syksyllä 2024 Euroopan sisäistä turvallisuutta

Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuoden 2022 helmikuussa ulkoisesta turvallisuudesta tuli näkyvin EU-maita kohtaava kriittinen haaste. Sisäiset turvallisuuskysymykset eivät ole silti kadonneet, vaikka puheissa tällä hetkellä korostuukin eniten sotilaallisen kyvykkyyden rakentaminen ja sodan torjuminen.

SaferGloben vuoden 2024 syksyn Eurooppa-tiedotushanke käsittelee Euroopan sisäisen turvallisuuden suojelua ja yhteistyötä Ukrainan sodan aikakaudella. Tiedotushanke toteuttaa kansalaisviestintää ja käsittelee muun muassa järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa, ekstremismin ehkäisyä, kansallista resilienssiä ja kyberturvallisuutta aikana, jolloin turvallisuushaasteet eivät enää tunne valtioiden rajoja.

Sisäisen turvallisuuden teemat ovat luonteeltaan alueellisia ja kansainvälisiä, ei vain kansallisia. EU laajentaakin toimintaa kansallisten toimijoiden yhteistyön koordinoinnista EU:n omien toimintatapojen syventämiseen. Hankkeen perustana on ajatus siitä, että entistä enemmän Suomen turvallisuus on Euroopan turvallisuutta ja Euroopan turvallisuus on Suomen turvallisuutta.

Sen lisäksi, yhä useammin turvallisuusuhkien kanssa toimimisessa korostuu myös tarve tasapainotella oikeusvaltion, kansainvälisten sääntöjen, ihmisoikeuksien, eri intressien ja turvallisuustarpeiden välillä. Linjanvedot ovat vaikeita, ja jatkuvan keskustelun aiheina niin kansainvälisessä kuin kansallisessa päätöksenteossa. EU pyrkii osaltaan luomaan näihin tasapainotteluihin linjanvetoja. 

Hanke kartoittaa EU:n pyrkimyksistä tukea EU:n sisäistä turvallisuutta Ukrainan sodan mainingeissa. Hankkeen keskiössä ovat EU:n omat uudet ja muuttuvat toimintatavat sekä kehittyvä EU:n jäsenten yhteistyö, joilla EU pyrkii vahvistamaan omaa sisäistä turvallisuuttaan. Sisäisen turvallisuuden pönkittämisessä lisähaasteita tuo lisääntynyt digitaalisuus sekä verkossa tapahtuva rikollinen toiminta, sekä demokraattisten arvojen haastaminen. 

Mitä EU tekee ennaltaehkäisevän turvallisuustoiminnan eteen, ja miten yhteiskuntarauhaa ja resilienssiä voisi rakentaa ja sisäistä konfliktipotentiaalia vähentää yleiseurooppalaisen yhteistyön kautta?

Hankkeessa julkaisemme syksyn 2024 aikana kaksi policy briefiä sekä neljä artikkelia, jossa asiantuntijat yhteiskunnan eri sektoreilta tuovat esiin näkökulmiaan hankkeen teemoista.

Hankkeen toteuttajat

Samuel Tammekann

Samuel Tammekann

Tiedotuskoordinaattori

+358445506816