Haitallisimmillaan informaatiovaikuttaminen voi rappeuttaa demokratiaa vaikuttamalla ihmisten äänestyskäyttäytymiseen, vaikeuttamalla faktapohjaista päätöksentekoa ja horjuttamalla luottamusta poliittisiin instituutioihin.
· Digitaalisuus on tehnyt informaatiovaikuttamisesta ja vihapuheesta helpompaa, mikä on mahdollistanut esimerkiksi digitaalisen informaatiovaikuttamisen konflikteissa.
· Haitallisimmillaan informaatiovaikuttaminen voi rappeuttaa demokratiaa vaikuttamalla ihmisten äänestyskäyttäytymiseen, vaikeuttamalla faktapohjaista päätöksentekoa ja horjuttamalla luottamusta poliittisiin instituutioihin.
· Euroopan unioni ja EU-kansalaiset kokevat informaatiovaikuttamisen vakavana uhkana. EU torjuu vaikuttamisyrityksiä mm. lainsäädännöllä, faktantarkistuksin, kyberturvatoimin sekä tukemalla laadukasta journalismia.
· Vuonna 2024 voimaan tuleva EU:n digipalvelusäädös pyrkii poistamaan disinformaation ja vihapuheen sosiaalisen median alustoilta.
· Suomalaiset kokevat törmänneensä muita EU-kansalaisia vähemmän informaatiovaikuttamiseen. Suomessa vaikuttamisenvastaista työtä tekevät mm. eri ministeriöt, Hybridiosaamiskeskus ja Kyberturvallisuuskeskus.
asiantuntija
Rauhanprosessit ja konfliktinratkaisu