Suomen asevalvontaraportti 2014

Suomen sotatuotevienti ennätykseen, asevalvontaa ei käytetä tehokkaasti konfliktien ennaltaehkäisyyn

Suomesta vietiin sotatuotteita vuonna 2013 yhteensä 224 miljoonalla eurolla. Se on lähes kaksi kertaa enemmän kuin edellisenä vuonna ja enemmän kuin kertaakaan aiemmin SaferGlobe-tutkimusverkoston vuodesta 1998 alkavan asevientitilaston aikana. Tiedot selviävät tänään, YK:n virallisen aseriisuntaviikon aattona, julkaistusta Suomen asevalvontaraportista.

Raportissa kiinnitetään erityisesti huomiota asevarusteluun pitkäjänteisenä toimintana, jossa tuotteita kehitetään ja pyritään saamaan markkinoille yritysten ja valtion yhteisponnisteluna. Suomi on toiminut näin esimerkiksi Intiassa.

Kansainväliset ponnistelut henkilömiinojen ja rypälepommien poistamiseksi markkinoilta edistyivät, kun yhä useammat institutionaaliset sijoittajat lakkasivat sijoittamista niiden tuotantoon. Nostimme esille asetuotannon rahoittamisen erityisesti ydinaseiden valmistamiseen liittyen vuonna 2012. Tämän jälkeen Kirkon eläkerahasto ja Nordea ovat vetäneet pois sijoituksensa kansainvälisillä sopimuksilla kiellettyjä henkilömiinoja ja rypälepommeja valmistavista yrityksistä. Rypälepommit ovat Suomessa laillisia toisin kuin yli sadassa muussa valtiossa. Nordea myös myi omistamansa ydinaseita valmistavien yritysten osakkeet.

Suomen aseviennin läpinäkyvyys heikkeni samaan aikaan, kun Suomi ajoi YK:ssa kansainvälistä asekauppasopimusta. Sen tavoitteena on muun muassa lisätä erityisesti valtioiden asesiirtojen läpinäkyvyyttä. Poliisihallitus ei resurssipulaan vedoten toimittanut tilastoja myönnetyistä asevientiluvista ennen Suomen asevalvontaraportin menoa painoon syyskuun 2014 loppuun mennessä. Puolustusministeriö ei edelleenkään raportoinut suomalaisten aseiden jälleenviennistä. EU kielsi useiden kuolemanrangaistukseen ja kiduttamiseen käytettyjen tuotteiden tuonnin ja viennin kesällä 2014, mutta sisäministeriö ei edes tiedottanut tästä, vaikka kyseisillä tuotteilla käydään kauppaa Suomessa.

Suomen asevalvontaraportti seuraa konfliktien ennaltaehkäisyä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden, asevalvonnan ja asevarustelun näkökulmista. Nyt julkaistava vuotta 2013 tarkasteleva raportti on järjestyksessään kuudes.

Suomen asevalvontaraportti / Numero: 2014 / Sarja: Asevalvontaraportti / Kustantaja: SaferGlobe / Julkaisuvuosi: 2014  /  Sivuja: 44 / ISSN 2342-3447

suomen_asevalvontaraportti_2014_pdf.pdf, 4 Mt

Tekijät

Jarmo Pykälä

Johannes Lehtinen

Tuuli Hongisto

Honna Marttila

Anne Koivula

Kari Paasonen

Hanna Tuulonen

Timmy Trümpler

Ville Uusitupa

Otso Vainio

Saatavuus: Lue sähköisenä tai osta irtonumero (alennettu hinta 7 €).