Tutkiva juttu: Patria valmistelee kranaatinheitinkauppaa Saudi-Arabiaan

Maailman yhdestä vähiten demokraattisesta maasta
on tulossa Suomen suurimpia asevientimaita.

Patrian viime vuonna Yhdysvaltain hallituksen asevientiohjelman kanssa solmitun Nemo 120mm kranaatinheitinjärjestelmän kaupan lopulliseksi määrämaaksi on varmistumassa yhdysvaltalaisten ja suomalaisten asiakirjojen perusteella Saudi-Arabia. Suomen viranomaiset ja Patria eivät ole vahvistaneet tietoa.

Patria solmi vuoden 2010 syyskuussa aiesopimuksen ja marraskuussa lopullisen alihankintasopimuksen kymmenien Nemo-järjestelmän kaupasta amerikkalaiskanadalaisen General Dynamics Land Systems Canadan (GDLS-C) kanssa. Patria Nemo 120mm on tuhovoimainen epäsuoraa tulta ampuva
tulitukijärjestelmä. Patrian kertoi kaupan olevan osa Yhdysvaltain hallituksen liittolaismaihin suuntautuvaa asevientiohjelmaa (Foreign Military Sales, FMS). Asekaupan lopullista määrämaata ei kerrottu.

SaferGlobe Finlandin laskeman arvion mukaan kranaatinheitinkauppa on arvoltaan noin 150 miljoonaa euroa. Se vastaa Suomen kahden vuoden keskimääräistä asevientiä ja nostaa Saudi-Arabian Suomen 2000-luvun
kolmen suurimman asevientimaan joukkoon. Muut kaksi ovat Puola ja Ruotsi.

Patrian kaupasta on julkaistu nään KU Viikkolehdessä (13.5.2011) Jouko Hurun kirjoittama laaja artikkeli, joka pureutuu suomalaiseen asevientipolitiikkaan. Tämä SaferGlobe Finlandin Nemo etsimässä”-projekti ja Huru tekivät yhteistyötä tutkimuksissaan.

Kauppa solmittiin ennen vientilupaa

Patria on solminut sopimukset ja aloittanut kaupan toteutuksen, mutta ei ollut vielä huhtikuun loppuun mennessä saanut kaupalleen puolustustarvikkeiden vientilupaa. Kaikissa yli miljoonan euron kaupoissa vientiluvan myöntää valtioneuvosto. Patria on toiminut ulkoministeriön antaman ennakkolausunnon turvin.

SaferGlobe Finlandin asevientiasiantuntijan Jarmo Pykälän mielestä tämä on ongelmallista parlamentaarisen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan kuuluvan asekauppapolitiikan kannalta. Asekaupan toteutus on jo pitkällä, kun se tuodaan parlamentaariseen päätöksentekoon. Siinä vaiheessa siihen ei ole enää kovin helppo vaikuttaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa puolustushallinto joutuu ilmoittamaan kongressille merkittävistä asekaupoista etukäteen jolloin päättäjät voivat helpommin harjoittaa asevientipolitiikkaa.

Ihmisoikeudet aseviennin kriteerinä, kauppa käy

EU:n puolustustarvikkeiden vientisäädösten mukaan aseviennissä tulee ottaa huomioon määrämaan sisäinen tilanne vallitsevien jännitteiden ja aseellisten konfliktien osalta sekä alueellisen rauhan, turvallisuuden ja vakauden suojelu kuin myös ihmisoikeuksien kunnioittaminen kohdemaassa. Suomi on ilmoittanut
noudattavansa EU-sääntöjä.

Saudi-Arabia on Economics Intelligence Unitin demokratia 2010 indeksin mukaan maailman kahdeksanneksi vähiten demokraattinen valtio. Sen takana ovat Myanmar (Burma) ja Pohjois-Korea. Saudi-Arabiassa ei ole parlamenttia ja
maata hallitsee kuningasperhe yksinvaltaisesti, poliittiset puolueet ovat kiellettyjä, kokoontumis- ja yhdistymisvapautta ei ole. Viranomaisten harjoittaman kidutuksen on raportoitu olevan toistuvaa ja kuolemanrangaistus on käytössä yleisesti esimerkiksi muiden uskontojen kuin islamin harjoittamisesta. Naisten oikeudet ovat lähes yhtä heikkoja kuin ne olivat Talebanin hallitsemassa Afganistanissa. Naiset eivät saa esimerkiksi ajaa autoa tai poistua kodistaan ilman miespuoleisen sukulaisen lupaa ja valvontaa.

Saudi-Arabian enemmistö on sunnimuslimeja, mutta erityisesti itärannikolla on shiiamuslimeita. Turvallisuusjoukot ovat ampuneet viime viikkojen aikana mielenosoittajia juuri itärannikolla. Saudi-Arabia on syyttänyt shiialaisen Iranin tukevan Bahrainin, Jemenin ja oman maansa shiioja. Sodan uhka Persianlahdella on kasvanut. Saudi-Arabian armeija pommitti hävittäjillä ja tykistöllä Jemenin shiia-kapinallisia marraskuussa 2009. Keväällä 2010 se osallistui näyttävästi armeijansa avulla Bahrainin shiiamuslimien demokratiaa ja uudistuksia vaatineiden mielenosoitusten tukahduttamiseen.

Asekauppa on vuosien projekti

Saudi-Arabian armeija pyysi vuonna 2006 Yhdysvaltoja myymään sille 724 panssariajoneuvoa (LAV II). Yhdysvaltain armeijan TACOM-keskus alkoi valmistella asekauppaa osana maan hallituksen FMS-asekauppa-ohjelmaa. Tarjouskilpailun voitti marraskuussa 2009 amerikkalaisen yhtiön kanadalainen tytäryhtiö General Dynamics Land Systems Canada (GDLS-C). Kaupan arvoksi ilmoitettiin noin 2,2 miljardia dollaria. Toimitukset alkavat huhtikuussa 2011. Osana kauppaa Patria toimittaa näihin ajoneuvoihin yhdessä belgialaisen Mecar S.A:n kanssa 36 Patria Nemo 120mm kranaatinheitinjärjestelmää.

JARMO PYKÄLÄ